Gepubliceerd op: 16 maart 2020

Stel je voor dat je maanden lang hebt getraind… voor niets.

De marathon van Rotterdam gaat niet door. Een persoonlijke teleurstelling na maanden van hard trainen. Niet onverwachts natuurlijk, ik zag het al aankomen. Maar mijn doel is wel om in 2020 een marathon te lopen.

Stel je voor dat je een torenhoge ambitie hebt.. maar het plan lijkt niet haalbaar.

Mijn huidige opdrachtgever heeft ook een paar stevige ambities geformuleerd. Ambities waar al veel mensen met veel inzet, kunde en enthousiasme aan werken. Ambities die bijdragen aan het belang van de organisatie, maar vooral voordelen voor de klant opleveren. Die wil je gewoon conform plan realiseren. Maar wat nu als een belangrijke sessie geen doorgang kan vinden omdat richtlijnen voorschrijven dat mensen thuis moeten blijven? Wat nu als deze sessie juist gericht was op veel interactie tussen en brainstormen met de deelnemers? Waar we gewend zijn om met de groep voor een brownpaper te staan, lekker muren vol te plakken, te discussiëren, te divergeren en vervolgens te convergeren?

Nou, dan doe je het toch gewoon weer eens anders dan dat je het meestal doet?

Inmiddels heb ik mij ingeschreven voor een andere marathon, die iets later gepland staat. Want lukt het niet met een route in Rotterdam, dan moet ik het maar realiseren met een andere route. Het doel blijft staan, alleen de weg er naar toe is wat gewijzigd. Iets waar we in deze tijd wel vaker mee te maken hebben!

En de ambitie? We gaan volledig remote. Het wordt een interactieve werksessie waarbij de deelnemers vanuit huis participeren. Met een mix van tooling om toch het doel te bereiken, maar dan net via een andere weg.

Nog even wat tips voor remote werken:

 1. Maak een duidelijk draaiboek (waarbij je rekening moet houden dat elke agendapunt net even wat compacter is dan bij een live-sessie; dit i.v.m. de concentratie)
 2. Denk goed na welke digitale interactieve tools je inzet: is het geschikt voor het doel dat je wilt bereiken?
 3. Test de tools die je wilt inzetten:
 • Kan iedereen daadwerkelijk tegelijk participeren?
 • Kan het netwerk het aan?
 • Kan je de resultaten opslaan en delen?
 1. Zorg dat je voorafgaand aan de workshop of aan het begin van de workshop tijd inruimt om de deelnemers kennis te laten maken met de tool
 2. Vraag de deelnemers om in een rustige/stille omgeving te gaan zitten (zeker wanneer er bv met Skype gewerkt wordt)
 3. Trap de sessie af met duidelijke regels:
 • Niet door elkaar heen praten
 • Microfoon zo veel uit als je niet aan het woord bent/ niets te zeggen hebt
 • Discipline: Blijf bij de les; ga ondertussen niet ongegeneerd je mail bij werken of je presentatie voor morgen afmaken

The show CAN go on!

Bij MorningSun zijn we niet voor één gat te vangen. En voor de mensen die het nog nooit gedaan hebben? Zie het als een mooi experiment in het kader van jouw innovatieve organisatie, flexibiliteit en remote werken!

(Merel van der Waals: dank voor redactie en beeld!)